6.4 C
Brno
Pátek, 12 dubna, 2024

Barevné velikonoční menu: Tradice v moderní podobě

Velikonoce jsou kromě významného křesťanského svátku také obdobím lidových tradic spojeným s oslavou příchodu jara. A jak jinak si zpříjemnit oslavy než pomocí dobrého jídla?

K jaru neodmyslitelně patří rozkvetlé louky, sluníčko a zpívající ptáci – to vše se může stát inspirací pro moderní hravost jídel. Speciality z lokálních surovin svou barevností a širokou škálou chutí promění tradiční velikonoční pokrmy v moderní dobroty.

Předkrm, který navodí jarní atmosféru

První jarní dny s sebou přináší svěží kuchyň plnou šťavnatých lahůdek, nejčastěji ve žlutém a zeleném podání. K tradičnímu velikonočnímu předkrmu patří vajíčková pomazánka či vaječná tlačenka. Zkuste to letos ozvláštnit a připravte například plněná avokáda vejcem nebo jarní vajíčkový salát, který hraje všemi barvami. Pro ty, kteří nedodržují masopust je skvělým předkrmem také domácí králičí paštika.

A nezapomeňte vše ozdobit řeřichou nebo snítkou petrželky a kouskem ředkvičky, aby váš předkrm vypadal neodolatelně.

Velikonoční polévka a hlavní chod v moderním podání

Uvařte místo typického vývaru polévku z toho, co vám jarní příroda nabízí. Velice oblíbenou polévkou je zelená polévka. Základ se připravuje z čerstvých bylin, jako například z medvědího česneku, špenátu či pažitky. Lokální plodiny, a to cuketa, zelený hrášek nebo chřest v kombinaci s trochou smetany dodají polévce lahodnou chuť a jedinečnou barvu.

Tradičně si většina z nás na Velikonoce pochutnává na pečeném masu – jehněčím, telecím či kůzlečím. Udělejte letos změnu a zkuste připravit například špenátovo-krůtí roládu s parmazánem nebo jehněčí hřbet v bylinkové krustě s jarním bramborovým salátem.

Nezapomeňte při sestavování velikonočního menu také na vegetariány. Skvělou volbou na hlavní bezmasý chod jsou tortilly s koprovým salátem z tofu.

Dezert v podobě beránka

Tradiční beránek je známý svou symbolikou již od středověku, a proto byste na tuto velikonoční dobrotu neměli zapomínat. Zkuste svého letošního beránka ozvláštnit například mákem nebo tím, že ho připravíte v bezlepkové podobě. Skvělou volbou je také francouzský beránek s karamelizovanými jablky.

TIP: Nezapomeňte ve svém moderním velikonočním menu všechny chody barevně sladit, aby na vás dýchla ta pravá jarní atmosféra.

Usnadněte si přípravu moderního menu na Velikonoce

Chcete mít s přípravou velikonočního menu méně práce? Zajděte si na něj do restaurace. Speciální velikonoční menu v moderním podání můžete ochutnat například v pražské restauraci Červený Jelen, kde pro vás připraví také vegetariánské velikonoční pokrmy.

Žaneta Kadelová

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality