23.4 C
Brno
Sobota, 9 července, 2022

Jak na přípravu kávy bez kávovaru?

Neumíte si bez kávy představit den? Už nemusíte. A to i v případě, že nebudete mít zrovna po ruce kávovar. Lahodný horký nápoj si totiž můžete připravit ve standardní kvalitě i bez elektrických pomocníků. Jak na to?

Abyste si vychutnali čerstvou lahodnou kávu, nemusíte do kavárny. Dokonce nemusíte být ani kávový mág. Prvotřídní kávu si můžete připravit doma, bez kávovaru a dokonce s prstem v nose. Tedy, téměř. 

Základem je pořízení kvalitních kávových zrn, která vám budou chuťově vyhovovat. Dalším pomocníkem je ruční (nebo elektrický) mlýnek na kávová zrna, případně si můžete pořídit rovnou čerstvě mletou kávu. A další pomocníci už jsou na zvážení podle toho, který způsob přípravy bude ten ideální právě pro vás. 

TIP: Kvalitní zrnkovou kávu můžete pořídit třeba od Mountain Gorilla Coffee. Kromě toho, že káva pochází od farmářů z Ugandy, podpoříte nákupem organizaci Gorilla Doctors, která se snaží zachraňovat ohrožené horské gorily.

French Press

French press konvička je poměrně levná varianta, která vám v kuchyni nezabere ani příliš místa. V případě potřeby v konvičce navíc můžete připravit třeba i sypaný čaj. Do skleněné nádobky stačí nasypat příslušné množství hrubě namleté kávy a poté zalít horkou vodou o teplotě 93°. Dobře promíchejte a poté přiklopte víčkem se sítkem, stlačte vzniklou kávovou krustu zhruba dva centimetry pod hladinu. Vyčkejte cca 4 minuty a poté síťko stlačte až ke dnu. Hotovo, káva je připravena k podávání, takhle jednoduché to je.

Ruční cestovní kávovar

Chcete-li si dobrou kávu dopřát i na cestách, zamilujete si cestovní kávovary všeho druhu. Kompaktní kávovar funguje na principu tlaku, díky čemuž dochází k extrakci kávy. Takové kávovary jsou malé, skladné, nepotřebují elektřinu a velmi dobře se udržují. U některých modelů je potřeba namletá káva. Některé ale umožňují využít i kávové kapsle, což vám během cest usnadní práci ještě o zrnko více. 

Aeropress

Jednoduché zařízení na bázi filtrování a použití tlaku, je aeropress. Filtrovat kávu na něm můžete přes filtrační papír nebo si lze pořídit znovupoužitelný kovový filtr. kromě toho, že nepotřebujete elektrickou energii, dostane tlak z kávy i další chuťové tóny, navíc je velmi lehký a přenosný. Na přípravu kávy je třeba jemně namletá zrnková káva, ideálně těsně před přípravou.

Chemex

Dalším oblíbeným způsobem přípravy kávy je chemex, který je až geniálně jednoduchý. Konvička se podobá překapávači. Do horní části skleněné nádoby umístíme papírový filtr, který se propláchne horkou vodou. Poté se do něj vsype odpovídající množství kávy a zalije se vodou. Za malý okamžik se začnou uvolňovat bublinky oxidu uhličitého a první kapky začnou skrz filtr prokapávat dolů do nádobky. Poté dolijte další vodu a promíchejte. Dokud nebudete mít ve spodní nádobě tolik kávy, kolik chcete, vodu dolévejte opakovaně.

Mezi další oblíbené způsoby patří italská příprava kávy v moka konvičce, která se hodí pro menší espressa, v novějších kavárnách se setkáte i s překapávačem (tzv. dripper) nebo s vacuum pot.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality