15.7 C
Brno
Pátek, 8 října, 2021

Lilek čistí krev a podporuje činnost jater. Nejvíce se mu daří v sousedství s tymiánem a hrachem

Jeho barevné plody si zamilujete nejen pro zajímavý tvar, ale také díky chuti, která vynikne v zeleninových omáčkách či při grilování. Přestože se tato jednoletá zelenina pěstuje v Evropě již od 16. století, stále na ní máme co objevovat.

lilky

výživová hodnota

Plody z 90% obsahují vodu. Mají nízkou energetickou hodnotu. Jsou bohaté na vlákninu. Obsahují hodně provitaminu A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, hořčík, železo a vápník. Čistí krev a podporují činnost jater.

Jak pěstovat lilek

Semena této teplomilné zeleniny se vysévají už v únoru až březnu, protože pomalu klíčí a sazenicím dlouho trvá, než zesílí. Lilek pěstujeme ve skleníku, fóliovníku a v teplejších oblastech i venku. Výsadba von probíhá po 15. květnu.

Při pěstování vyštipujeme boční výhonky, přičemž ponecháme přibližně čtyři kosterní větve. Rostlinám se daří nejlépe v kvalitní hlinitopísčité nebo hlinité půdě bohaté na živiny a bez průvanu.

Během léta vyžadují pravidelnou zálivku a hnojení kompletním hnojivem. Když začnou tvořit plody, sledujeme jejich počet. Na jedné rostlině ponecháme maximálně šest až sedm plodů, ostatní odstraníme. Při pěstování ve skleníku nebo ve fóliovníku mohou rostliny napadat molice, svilušky nebo mšice.

lilek

Sběr a uskladnění

Plody se sklízejí i se stopkou, hned když se plně vybarví a mají lesklou slupku. Asi týden vydrží v suché a chladnější místnosti. Při nízké teplotě v chladničce může dužina černat a hořce.

Naše volba odrůd

Beatrice F1 – Poloraná oválný hybrid se světle slupkou
Clara F1 – odolný Poloraná hybrid s celobílé slupkou
Serena F1 – fialovočerná odrůda s vejčitými celobílé plody, dužina odolná proti hnědnutí
Klasik F1 – tmavofialové podlouhlé plody s délkou až 23 cm
Což z něj připravit

Lilek se konzumuje po tepelné úpravě. Dá se smažit v trojobalu jako řízek, grilovat, opékat, zapékat a poslouží i na výrobu zeleninových omáček nebo chutney. Slupka mladých plodů se před tepelným zpracováním nemusí loupat, po přípravě je měkká a jedlá.

Lilek, kroužky lilku

Grilovaný lilek s nivou

Umytý lilek nakrájíme na plátky, z obou stran osolíme. Osušíme utěrkou a opepříme. Asi 5 min grilujeme z jedné strany, pak otočíme, potřeme olivovým olejem prolisovaným česnekem a grilujeme dalších 5 minut. Nakonec posypeme nastrouhanou Nivou.

lilku vejcoplodém hranolky

1 středně velký lilek nakrájíme na podlouhlé kousky, osolíme, opepříme. Pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem 20 minut do křupava. Podáváme s jogurtovým dipem.

Zelenina na kuchyňské lince, ruce krájí lilek
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
10 receptů z lilku, které se vyplatí vyzkoušet
Víte, že …

… dužina při smažení nasává poměrně hodně tuku? Tomu předejdeme posolením a následným osušením ubrouskem nebo utěrkou. Plody nejenže ztratí přebytečnou vodu, ale zároveň se také stáhnou, takže nebudou schopny nasát tolik oleje.
… je lilek příbuzný s bramborami a rajčaty? Prozradí ho tvar květů a občasně na něm najdete i mandelinku bramborovou. Všechny tyto druhy patří do čeledi lilkovitých.
… klíčivost semen lze podpořit namáčením ve vodě 24 hodin před výsevem?
… tvar i barva plodů se liší podle odrůdy? Některé tvoří dlouhé a štíhlé plody, jiné vejčité nebo téměř kulovité. Barva slupky je od celobílé přes růžovou, lila až po nejčastější temně fialově.
… nejlépe roste v sousedství s tymiánem a hrachem?

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality