15.7 C
Brno
Pátek, 8 října, 2021

Majoránka zahradní: Přípravek našich babiček

Aromatický majoránka, lidově přezdívaný majoránka, se během křižáckých výprav rozšířil do celé Evropy.

majoránka

Na Slovensku dlouho přetrvával zvyk, že zárukou dobrého manželství je, pokud mladá dívka dostane do výbavy svazek majoránky. Byl to symbol budoucího šťastného manželství. Ačkoliv v současnosti má majoránka využití především v kuchyni, neměli bychom zapomínat ani na jeho výrazné léčivé účinky.

Říká se, že majoránka zvládne vyléčit i nešťastnou lásku

Majoránka patří mezi nejstarší druhy koření. Zatímco staří Egypťané ho používali při balzamování, Řekové a Římané majoránka používali v léčitelství. Tuto rostlinu dokonce nazývali „horou radosti“. Staří Řekové věřili, že pokud si dívka dá do postele majoránka, Afrodita mu ve snu prozradí, kdo bude jejím manželem.

První pomoc ze zahrady

Majoránka obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Především jsou to bílkoviny, omega-3 a -6 mastné kyseliny, vláknina. Z vitamínů obsahuje C, E, K, A a betakaroten. Z minerálů má v majoránce zastoupení železo, vápník, zinek, měď, selen, fosfor a mangan. V minulosti byl majoránka lékem na astma, revma či špatné trávení. Dokázal pomoci při bolesti zubů, křečích, vředech, neutralizoval jedy, pomohl při lehčí otravě jídlem.

Sušená majoránka je aromatičtější než čerstvá.

Bylinkový záhon s trvalkami
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
9 bylinek účinných proti onemocnění, které už dva roky paralyzuje svět
Jaké léčivé účinky skrývá tato běžně dostupná koření?

působí proti nadýmání, křečím, střevním kolikám
zlepšuje trávení
pomůže při rýmě a chřipce
zmírňuje kašel
uvolňuje hleny
pomáhá při senné rýmě a astmatu
uklidňuje nervovou soustavu
pomůže při migréně
zlepšuje kvalitu spánku
zvyšuje chuť k jídlu
pomůže při bolestivé menstruaci
během kojení podporuje tvorbu mateřského mléka
má močopudné účinky
vyvolává pocení, čímž pomáhá vyplavovat škodlivé toxiny z těla
má antiseptické účinky, dezinfikuje a hojí drobná poranění kůže
Majoránka na stole, nůžky

Čaj z majoránky upraví trávení a uklidní nervy

Použití majoránky v čaji přinese úlevu při nadýmání, křečích a podpoří trávení. Doporučuje se i po vydatné hostině, po mastných jídlech a „přejedení se“. Čaj má močopudný účinek a zvyšuje chuť k jídlu. Pokud třeba, uklidní nervy. Odstraňuje stres, zrelaxuje organismus a zlepší kvalitu spánku.

Připravíme si ho jednoduše. Dvě čajové lžičky majoránky zalijeme 2 dcl vody. Po 5 minutách čaj scedíme a ještě teplý pijeme. Alternativou je vložení sušeného majoránky do sítka na čaj, zalití vařící vodou a loužení po dobu maximálně 10 minut, aby nezhořkla.

Majoránkový čaj je velmi aromatický, už samotná jeho aroma zklidňuje. Proto majoránka má své využití i v aromaterapii.

majoránka

Proti dusivý kašli pomůže majoránkový čaj

Čaj z majoránky má příjemnou, jemně kořeněnou chuť. Výborně uvolní dýchací cesty a podpoří vykašlávání hlenů. Doporučuje se pít 1 šálek denně. V případě akutních potíží, při kašli, rýmě a chřipce se doporučuje pít průběžně po doušcích 2 šálky denně. Při probíhající rýmě je vhodná i inhalace odvaru z majoránky.
Čaj je vhodný i pro malé děti, klidně jim ho oslaďte medem. Naopak, lidé s vysokým krevním tlakem by majoránkový čaj měli užívat opatrně.

Věděli jste, že …

… čaj z majoránky výborně pomáhá i při senné rýmě a inhalování majoránky se doporučuje při astmatu?

sušený majoránka

Trápí vás rýma? Vyrobte si domácí mast z majoránky

Mast ze sušeného majoránky je osvědčeným pomocníkem při rýmě a nachlazení. Natřít si jí můžete okolí nosních dírek, bolavé a prošoupané častým smrkáním. Stejně účinně působí majoránkový mast natřená na hruď a šíji.

Mast si připravíte jednoduše:

Pět čajových lžiček sušeného majoránky zalijte dvěma velkými lžícemi bílého alkoholu. Nechte odstát 24 hodin. Smíchejte s polévkovou lžící másla rozpuštěného ve vodní lázni a nechte 20 minut odstát. Následně sceďte a skladujte v chladu. Takto vyrobená mast je vhodná i pro malé děti. Účinně pomůže při viróze, ale i při alergické rýmě. Mast používejte maximálně měsíc.

sušený majoránka

Majoránka v kuchyni

Majoránka se běžně používá jako koření na dochucení guláše, polévek, omáček, masitých jídel či bramborových placek. Podporuje trávení, proto se jím ochuceny zejména těžké a mastné jídla. Čerstvé stonky majoránky se používají při nakládání do octa a do marinád. Majoránka je nahraditelný voňavým oreganem, tyto bylinky jsou vděčně zastupitelné navzájem. Pokud vám při přípravě pizzy chybí oregano, klidně ho nahraďte majoránkou.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality