6 C
Brno
Čtvrtek, 18 listopadu, 2021

Věřili byste, že toto nádherné letní sídlo byla kdysi stáj?

Přeměny hospodářských budov na obytné domy jsou v současnosti velmi. Španělští architekti řešily projekt rekonstrukce a rozšíření bývalé stáje v přírodním prostředí. Přestavěli ji na sezónní dům. Podařilo se jim věrně reprodukovat místní jednoduchý stavební systém, který sestává z kamenných zdí nesoucích sedlovou střechu z dřevěné konstrukce se taškami.

Původní stavba v Güemes, v malém španělském městečku na východ od města Santander, byla tvořena ze dvou celků. Jeden byl menší, druhý větší a spojené byly velkým krytým průchodem. Přestože již byly využívány i jako bydlení, původně to byla stáj pro hospodářská zvířata.

Stáj předělaná na bydlení
Jižní fasáda domu po rekonstrukci se zcela otevírá do zahrady a vytváří silný vztah mezi interiérem a přírodním prostředím. Zdroj: Imagen Subliminal

Tato funkce se odráží i v jednoduché, nenáročné architektuře domu se základním konstrukčním systémem založeným na nosných stěnách a střechy z dřevěných trámů, která je pokryta taškami.

Přečtěte si také
Venkovská usedlost s tradiční stodolou a rybníkem na koupání
Asanace jako základ přeměny

Všechny zásahy, které architekti při rekonstrukci a rozšíření budov udělali, jsou založeny na respektování existující hmoty a její zachování. Samozřejmě, bylo třeba upravit střechu a také asanovat severní a západní fasádu, upravit otvory, aby poskytovaly dostatek přirozeného světla uvnitř.

Velký společenský prostor s kuchyní v rekonstruované stáji
Velkému otvorenenému prostoru sloužícímu jako obývací pokoj, jídelna a kuchyň, dominuje velká dřevěná střecha s typickými trámy. Zdroj: Imagen Subliminal

Při realizaci vždy hledali příjemný dialog mezi typickou venkovskou architekturou této oblasti a novým moderním využitím stavby. Východní a jižní fasáda musely být vzhledem k jejich špatný stav nahrazeny v celém rozsahu.

Přečtěte si také
Dřevodům vyrobený na Záhorí může fungovat i jako dva samostatné domy
Srdci sídla dominuje dřevěná střecha

Jižní fasáda domu po rekonstrukci se zcela otevírá do zahrady a vytváří silný vztah mezi interiérem a přírodním prostředím. Interiér v hlavní stavbě je po přeměně rozdělen na tři dobře diferencované, ale na sebe navazující zóny: velký otevřený prostor sloužící jako obývací pokoj, jídelna a kuchyň.

Přečtěte si také
Původní statek měl mnoho negativ a úžasné okolí. Čemu se těší majitelé dnes?
Tomuto srdci sídla dominuje velká dřevěná střecha s typickými trámy. Na kraji dispozice je umístěna ložnice s koupelnou a šatna, o patro výš najdete druhou ložnici s koupelnou, kuchyní a obývacím pokojem.

Obývák ve vysoké stáji s trámy
Původní stáj pro hospodářská zvířata prošla působivou proměnou. Je v ní útulné a pěkné bydlení. Zdroj: Imagen Subliminal

Nový pavilon pro hosty má také saunu

K hlavní budově architekti dotvořily nově postavený pavilon s racionálnější architekturou, který si také zachovává jednoduchost a strohost. Sestává z velké kryté verandy, kde je jídelní stůl i sezení, a z menší stavby, která obsahuje „txoko“, saunu a pokoj pro hosty. V prostoru mezi oběma budovami se skrývá bazén. Obě budovy jsou otočené na jih, díky čemuž nabízejí nádherný výhled na Kantaberské pohoří.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality